Logo Parkinson

Over de collecte

Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat vervuilende stoffen in onze omgeving, zoals pesticiden, invloed hebben op deze explosieve groei. Hard bewijs ontbreekt nog. Help mee en maak meer onderzoek mogelijk. Maak gemakkelijk, veilig en snel je eigen online collectebus aan. Hoe werkt een online collecte precies? En waar collecteren we voor? Vind hieronder het antwoord op al je vragen.

Waarom we collecteren

Wat is de Online Collecte 10-daagse van ParkinsonNL?
Waarom is deze collecte belangrijk?

Wereldwijd is er sprake van een explosieve groei van het aantal mensen met deze ziekte. Telden we in 2016 wereldwijd nog 6,2 miljoen mensen met de ziekte, vijf jaar later is dit opgelopen naar 11,8 miljoen. In Nederland steeg het aantal mensen met de ziekte van Parkinson de afgelopen 10 jaar met 30%. In totaal zijn er in Nederland naar schatting 67.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een vorm van atypisch parkinsonisme. In de periode 2015-2040 wordt een verdere stijging van 56% verwacht! Deels als gevolg van de vergrijzing,  maar parkinson treft ook steeds vaker jonge mensen.Vooral in landen met veel industrie, zoals Nederland, groeit het aantal mensen met parkinson snel. Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat deze explosieve groei van het aantal mensen met parkinson een relatie heeft met vervuilende stoffen in onze omgeving, zoals pesticiden. Onderzoek is hard nodig om manieren te vinden om de ziekte af te remmen, te genezen EN… te voorkomen. Jouw steun helpt ons om belangrijk onderzoek te financieren.

Wat is de relatie tussen vervuilende stoffen en de ziekte van Parkinson?
Hoe kan ik helpen tijdens de Online Collecte 10-daagse van ParkinsonNL?
Wat gebeurt er met het opgehaalde geld?
Kan ik ook op andere manieren bijdragen?
Waarom is het belangrijk om nu te doneren?

Elke donatie brengt ons een stap dichter bij het afremmen, genezen en voorkomen van parkinson. Met de explosieve toename van het aantal mensen met parkinson is het van cruciaal belang dat we nu in actie komen om onderzoek te financieren dat levens kan redden en verbeteren.

Hoe de online collecte werkt

Kan ik ook fysiek collecteren voor ParkinsonNL?

ParkinsonNL organiseert geen fysieke collecte. Natuurlijk kun je wel jouw online collectebus delen met de mensen in je buurt, familie en vrienden. Dit kun je doen door de link van jouw persoonlijk collectebus te delen of de QR code te laten zien zodat een andere gemakkelijk in jouw collectebus kan doneren.

Hoe maak ik een collectebus aan?
Kan ik ook een bijdrage leveren als ik niet wil collecteren?
Hoe verander ik mijn streefbedrag in mijn collectebus?

Helaas kun je jouw streefbedrag niet aanpassen nadat je een collectebus hebt aangemaakt. Denk dus van te voren goed na hoeveel je wilt ophalen. En je kunt natuurlijk altijd meer ophalen dan je streefbedrag.

Hoe kan ik zien wie heeft gedoneerd in mijn collectebus?

We maken het doneren zo laagdrempelig mogelijk. Hierdoor ontvangen we geen gegevens van de donateurs. Een donateur kan wel een reactie achterlaten voor jouw collectebus. Je ontvangt hiervan geen bericht, maar kunt de reacties en namen lezen in jouw collectebus.

Hoe kan ik mijn collecte succesvol te maken?

Tip 1: Maak je collectebus persoonlijk met een foto en motivatie waarom je collecteert.

Tip 2: Deel de link naar je collectebus binnen je netwerk via social media, whatsapp groepen, en onder emails in je email handtekening.

Tip 3: Collecteer mondeling en laat je QR code scannen op werk, school, feestjes en de kantine.

Tip 4: Print je QR code uit en hang het op het raam of andere zichtbare plaatsen.

Waarom ontvang ik SMS’jes van ParkinsonNL?

Je ontvangt maximaal 5 gratis SMS-berichten om je te helpen bij het collecteren. Je kunt je voorkeuren wijzigen door op de link in je bevestigingsemail te klikken.

Volg ons op social media

Wil je niets missen? Volg ons dan ook op social. Daar delen we meer nieuws over onderzoek en innovatie, weetjes & tips en de maandelijkse column door onze nieuwe ambassadeur Jan Heemskerk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de ziekte van Parkinson? Ontvang de nieuwsbrief gratis rechtstreeks in je mailbox!

Lees de laatste artikelen

Wil je de laatste columns, persoonlijke verhalen en onderzoeksupdates lezen? Vind dit en meer op onze website.